Lista książek:
  • Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
  • 300 smakowitych pomysłów na domową ucztę

    Są łóżka dla dwojga, gry dla dwojga, nawet samochody dla dwojga! I tylko książki kucharskie dyskryminują pary! Czy jeśli chcesz przygotować posiłek dla siebie i swojej drugiej połówki, naprawdę musisz korzystać z przepisu dla pięcioosobowej rodziny? Albo mozolnie przeliczać gramaturę składników, żeby dostosować ich ilość do Waszych potrzeb? Musisz to robić... tylko wtedy, gdy korzystasz ze standardowych książek kucharskich. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by gotowanie sprawiało prawdziwą frajdę -- zapraszamy do naszej smakowitej lektury.

    Ustaliliśmy zatem, że nie prowadzisz stołówki wojskowej. Wręcz przeciwnie, masz ochotę cieszyć się ze swym partnerem każdą chwilą posiłku -- od momentu jego przygotowania, aż po schowanie umytych talerzy do szafki. Dlatego właśnie proponujemy Ci coś więcej niż tylko przepisy o różnych stopniach trudności i pracochłonności. W naszej książce znajdziesz również pomysły na oryginalne przygotowanie i podanie posiłku.

    Niespodzianką jest specjalny dodatek, w którym umieściliśmy menu na szczególne okazje. Pierwsza randka, piknik, rocznica, pikantne śniadanie, a może gorąca kolacja w stylu latynoskim? Poznaj kilkanaście inspirujących konceptów na urozmaicenie wspólnych chwil przy stole.

    Wespół w zespół, by smaku moc móc wzmóc!

    • Tajemnice profesjonalnych kucharzy.
    • Garnki, patelnie, noże i gadżety.
    • Stare przepisy na nowe sposoby.
    • Kuchnia tradycyjna i nieznane smaki.
    • Sztuczki i cenne wskazówki.

    David Poran ukończył szkołę dla kucharzy, Culinary Institute of America. Podczas swojej pracy zawodowej obracał się w całym kulinarnym światku Nowego Jorku. Jest jednym z pomysłodawców i producentem programu Heat nadawanego przez kanał PBS. Pisze książki kucharskie, jest konsultantem w restauracjach i prowadzi stronę internetową www.davidporan.com.



  • Potrawy jednogarnkowe. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
  • Potrawy jednogarnkowe. Książka kucharska

    Jedno naczynie - 300 pomysłów
    • - Egzotycznie i swojsko
    • - Szybko i ekonomicznie
    • - Na co dzień i od święta
    • - Smacznie i pożywnie

    Jeden garnek, a tyle możliwości!

    Gotowanie potrafi dać w kość - cztery palniki, góra buchających parą garnków, a przy tym tylko dwie ręce! W dodatku zlew i zmywarka nie zmieszczą już nawet szklanki! Spokojnie. Istnieje skuteczne antidotum na Twoje kuchenne udręki. To kuchnia jednogarnkowa.

    Zacznijmy od zalet. Przygotowanie posiłku staje się łatwe i zwykle także szybsze. Dania są smaczne i pożywne. Przygotowujesz je samodzielnie, więc możesz gotować zgodnie ze swoimi upodobaniami, a do tego masz mało zmywania! Czego chcieć więcej? Wady? Nie będziesz mieć ochoty na powrót do tradycyjnej, wielogarnkowej kuchni! Na co masz teraz ochotę? Pożywny obiad dla całej rodziny? Coś dietetycznego? Pachnąca zapiekanka? A może dla odmiany danie wegetariańskie? Albo jakiś wyszukany deser? Cokolwiek przyjdzie Ci do głowy - zrobisz to przy użyciu jednego naczynia!

    Gotowanie nigdy nie było tak przyjemne!
    • - Dania mięsne: z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka i indyka.
    • - Warzywa na dziesiątki smakowitych sposobów.
    • - Lekkie potrawki z ryb i owoców morza.
    • - Sycące potrawy z makaronu, ryżu, etc.
    • - Smaczne zupy na każdą porę roku.
    • - Wyśmienite desery na ciepło i zimno.



  • Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka
  • Nie samym kodem informatyk żyje!

    Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora... i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

    Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności - od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!



    Poznaj przepisy Jeffa Pottera na blogu o gotowaniu
    i weź udział w konkursie! »


    A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

    • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
    • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
    • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania - denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
    • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
    • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!



  • Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II
  • Dowiedz się, jak:

    • zainstalować i konserwować grill
    • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
    • grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
    • przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania

    Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

    Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

    • Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
    • Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
    • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
    • Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.
    Z grillem na działce:
    • różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
    • kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
    • sprzęt i akcesoria do grillowania;
    • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
    • szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
    • wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
    • używanie rożna i wędzarni.

    Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
    Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

    Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.



  • Księga win. Wydanie II
  • Zostań koneserem, czyli słodycz dla wytrawnych

    -- Niepokoję się, mój drogi... to taki ważny wieczór... Co będzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie wino?
    -- Bez obaw, kochanie. Wybierzemy najdroższe i najstarsze z francuskich win. Goście na pewno je docenią.

    Czy gospodarze podejmą dobrą decyzję? Cóż, mają marne szanse -- niewiele wiedzą o winie. Po pierwsze tylko laik ocenia wino według jego ceny. Po drugie wino najstarsze i najlepsze to często dwa różne trunki.

    Nie zgaduj. Dowiedz się więcej na temat wina. Poznaj jego historię i odmiany. Smakuj je bardziej świadomie, a napój, który wcześniej był dla Ciebie zaledwie płynem rozweselającym, stanie się w Twoich ustach eliksirem o nieprzeniknionej głębi smaku.

    Autorki tej książki pomogą Ci odkryć radość płynącą z kosztowania wina. Jako doświadczone koneserki podpowiedzą Ci, jak:

    • rozróżniać rodzaje win i czytać etykietki na butelkach,
    • rozpoznawać skazy i wyróżniki win z różnych stron świata,
    • odnaleźć na mapie znakomite winnice (i koniecznie kiedyś je odwiedzić),
    • wysubtelnić podniebienie dzięki świadomej degustacji,
    • stworzyć i napełnić własną piwniczkę win,
    • ustalane są ceny -- za co tak naprawdę płacimy, gdy kupujemy wino.

    Dodatek specjalny: słowniczek winiarski konesera



  • Kuchnia bez cholesterolu dla bystrzaków
  • Zmiana diety? Bułka z masłem!

    Lekarz zalecił Ci dietę niskocholesterolową? Zamartwiasz się, że skończyły się czasy smacznych i sycących potraw a nadeszła era styropianowego pokarmu dla ptaków? Bez obaw. Dzięki "Kuchni bez cholesterolu" nie musisz wyrzekać się jednej z największych przyjemności życia, co więcej, zyskasz nową energię na cieszenie się również innymi rozkoszami.

    Ta oryginalna książka kucharska zawiera dziesiątki przepisów bardzo prostych do przygotowania, a także zestaw potraw otwierających przed Tobą świat zupełnie nowych smakowych doznań. Ponadto, na kolejnych stronach znajdziesz wszelkie niezbędne informacje na temat wartości odżywczych poszczególnych produktów. Nie zabraknie również cennych informacji na temat składników podwyższających poziom "dobrego" i obniżających "złego" cholesterolu. Kierując się nieskomplikowanymi i trafionymi poradami przygotujesz dla siebie i Twojej rodziny smakowite uczty, całkowicie zdrowe dla serca i nie obciążające wątroby.

    Nowa dieta wymaga zmiany stylu życia, jednak zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, by ta zmiana byłą dla Ciebie jak najmniej uciążliwa. Czerp radość z jedzenia i uszczęśliwiaj swój organizm każdego dnia.

    Skorzystaj z najnowszych badań naukowych i doświadczeń dietetyka:

    • Stosuj wskazówki dotyczące sprytnego kupowania produktów żywnościowych.
    • Poznaj listę owoców i warzyw o maksymalnej liczbie dobroczynnych przeciwutleniaczy.
    • Wyśledź doskonałe źródła rozpuszczalnego błonnika.
    • Sprawdź ilość tłuszczu nasyconego w najpopularniejszych pokarmach.
    • Dowiedz się, które z Twych ulubionych potraw możesz pozostawić w jadłospisie.

    Dodatki specjalne : Przydatne jednostki miar i wag oraz wskazówki dotyczące sprytnego kupowania produktów żywnościowych.

    Molly Siple jest dietetyczką i współautorką książki "Recipes for Change". Prowadzi również kolumnę poświęconą odżywianiu dla magazynu "Natural Heath". Przez wiele lat nauczała odżywiania w "Szkole Sztuk Kulinarnych" Południowej Kalifornii w Pasadenie. Obecnie prowadzi świetnie prosperującą firmę cateringową w Nowym Jorku.

    Seria "Dla bystrzyków" to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc. Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, w podróży i na bezludnej wyspie.


    "Książka zawiera mnóstwo przydatnych informacji, mnie najbardziej przypadły do gustu przepisy. Ale najlepsze jest to, że cała moja rodzina przestawiła się na tą nową kuchnię i wszyscy są zadowoleni."
    Małgosia, lat 35, Szczecin

    "Od wielu lat mam wysoki poziom cholesterolu, którego aż do rej pory nie udało mi się go zbić do satysfakcjonującego poziomu. Świetnie, że wreszcie ukazała się książka, która oferuje wiedzę, której lekarz nigdy nie miał czasu mi przekazać."
    Halina, lat 56, Chorzów

    "Problem z wysokim poziomem cholesterolu i nadwagą zawsze ciążył nad moją rodziną. Wiedziałam, że i mnie kiedyś dopadnie, dlatego postanowiłam się bronić jeszcze zanim stanie się najgorsze. Przeczytałam wszystko od deski do deski, wypisałam wszystkie produkty szkodliwe i wykluczyłam je ze swojego jadłospisu. Wolę dmuchać na zimne."
    Kamila, lat 24, Lublin



  • Wino. Praktyczny poradnik
  • Po drugiej stronie tęczy smaków

    • Krótka, acz treściwa historia wina
    • Informacje praktyczne: wybieranie wina, degustacja, sposób podawania
    • Wino w Twoim barku, kuchni i piwniczce
    Wino ludzi rozwesela, Wino ludziom sił udziela (...)
    A. Naruszewicz, Do wina

    Wino -- napój bogów, serum prawdy, eliksir życia i niezawodny afrodyzjak. Radość zarówno dla konesera, jak i amatora weekendowych degustacji. Ale cóż to jest bukiet, kupaż albo maceracja? Jak zyskać pewność, że kupujemy wino wysokiej jakości? Czy rzeczywiście temperatura i kieliszek, w jakim podajemy ten wykwintny napój, wpływają na jego smak? Jeśli istotnie nurtują Cię te pytania, oznacza to, że jesteś gotów odbyć najbardziej fascynującą podróż w Twoim życiu. Podróż do wnętrza wysublimowanego i niepokojąco uwodzącego smaku winogron uwięzionych w butelce.

    Kultura picia wina w Polsce od ładnych kilku lat intensywnie się rozwija. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najlepiej zaopatrywać się w ten niezwykły trunek; jak wybrać smak, który szczególnie przypadnie nam do gustu; w jaki sposób dobierać wino do poszczególnych potraw; na co zwracać uwagę podczas kosztowania, by móc cieszyć się pełnią smaku.

    Winny wszystkich zarzutów!

    • Historia wina -- od starożytności, przez średniowiecze, aż po współczesność.
    • Co warto wiedzieć o procesie powstawania trunku i odmianach winogron?
    • Czy tanie wino może być dobrej jakości -- jakie znaczenie ma rocznik?
    • Degustacja i serwowanie trunku w domu oraz tworzenie własnej piwniczki.
    • Krótki opis palety określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina.
    • Sprawa polskiego wina, a także podróże po winnicach Europy.

    Miłość do wina Wojciechowi Klimali zaszczepił ojciec, nic więc dziwnego, że od początku swej zawodowej kariery jest on związany z napojem bogów -- najpierw jako sprzedawca, następnie osoba prowadząca degustacje i szkolenia, aż w końcu autor tej książki.

    Książka zawiera również słownik winiarski



  • Rajska dieta. Jak żyć, gotować i szczupleć we dwoje
  • Wasz kulinarny Eden

    • Ona słodka, a on ostry - różne preferencje w kuchni
    • Wskazówki i przepisy na pożywne potrawy
    • Radosne posiłki, pełne przepysznych dań

    Niebo w gębie!

    Czy można jeszcze napisać o diecie coś, czego wcześniej nie czytaliście? Setki artykułów, stosy książek, całe mnóstwo ulotek - jedzcie to, nie ruszajcie tamtego, ograniczajcie prawie wszystko. Tymczasem tylko trwała i długofalowa zmiana Waszego żywienia ma szansę zaowocować zwycięstwem w walce z nadwagą i odzyskaniem formy. Rajska dieta. Jak żyć, gotować i szczupleć we dwoje nie opiera się jedynie na potrawach z (rajskich) jabłek. Mimo to bez wątpienia ma na celu dostarczenie Wam kulinarnej przyjemności. Nie ma w niej żadnych obostrzeń w formie tabelek z kaloriami czy dokładnych jadłospisów, nieodparcie kojarzących się ze szpitalem. Karta dań obejmuje propozycje napojów i posiłków nie tylko dostosowanych do fizjologicznych cech kobiet i mężczyzn, lecz także pomyślanych jako sposoby na zwiększenie rozkoszy płynącej z jedzenia. Podczas praktykowania tej diety możecie liczyć na pewną harmonię w stosunkach domowych. Jörg Zittlau uwzględnia tu szczególne odżywcze wymagania Ewy, a jednocześnie wychodzi naprzeciw smakowym potrzebom Adama. W efekcie tych działań ona staje się szczupła i szczęśliwa, on natomiast zaspokaja swe smakowe zachcianki i jest zadowolony.

    Odkryj arkadię w Waszej kuchni
    • Test na kobiecy i męski styl odżywiania.
    • Menu odpowiednie w sytuacji, gdy odchudzacie się oboje lub tylko jedno z Was.
    • Fantastyczne przepisy, opierające się na kuchni azjatyckiej i greckiej.
    • Wegetariańskie alternatywy dla dwojga.



  • Ale pyszne! Tata gotuje
  • Wszystko, co każdy ojciec powinien wiedzieć o kuchni

    • Trening sprawnościowy z piekarnikiem, mikrofalówką, blenderem, mikserem i innymi tajemniczymi sprzętami
    • Witaminy, w których drzemie moc
    • Śniadania z jajem, do łóżka i na jednej nóżce
    • Kurczaki uciekające, smażone, pieczone i na zimno
    • Wielkie Grillowanie
    • Dania prawdziwie mistrzowskie

    Uzbrojony w chochlę też możesz być męski!

    "Nadzwyczajna książka kucharska. Sloan porusza wszystkie podstawowe kwestie, przedstawiając wspaniałe przepisy na dania, których jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność. Gdybym miał tę książkę dwadzieścia lat temu, zaoszczędziłbym sobie mnóstwo frustracji w kuchni"
    JIM HARRISON, "ESQUIRE"

    Pokaż w kuchni, kto tu rządzi

    Wyobraź sobie następujący scenariusz - Twoja żona lub dziewczyna przez cały tydzień jest nieobecna, zbyt zajęta albo po prostu nie ma ochoty na gotowanie. Oświadcza: "Teraz Ty zajmiesz się organizowaniem posiłków" albo "Ciekawe, czy z Tobą nasze dzieci nie umarłyby z głodu?". To wystarczy, by ambicja wzięła górę nad obawą przed patelnią. Pierwszego wieczoru coś zamawiasz - wraz z dziećmi siedzicie przed telewizorem, zajadacie pizzę i oglądacie Killera. Maluchy są wniebowzięte, ale Ty czujesz pewien niesmak. Wszakże powinieneś być w stanie coś samodzielnie przyrządzić! Przecież musi istnieć jakieś danie, które potrafiłbyś ugotować; danie, które mógłbyś zaserwować na obiad, nie licząc sałatki z tuńczykiem czy przystawki z mrożonki; coś, co uchroniłoby Twoją rodzinę przed "śmieciowym jedzeniem". Nic jednak nie przychodzi Ci do głowy.

    Czy brzmi to znajomo? Widocznie nikt dotychczas nie napisał książki kucharskiej skierowanej właśnie do Ciebie! Pozostałe książki onieśmielają Cię albo pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły. Ich autorzy zakładają, że już wiesz, jak natłuścić patelnię, rozgrzać piekarnik czy oddzielić żółtko od białka.

    Podejście przedstawione przez Boba Sloana w jego książce, podobnie jak jego kuchnia, jest bardzo proste i przystępne. Jednak zamieszczone tu informacje, choć przedstawiane w swobodnej formie, są treściwe, dzięki czemu niczego niepodejrzewający mężczyzna, który sądzi, że po prostu przygotowuje posiłek na szkolną imprezę swoich dzieci, zdobędzie cenną wiedzę.

    Przepisy ze smaczkiem:
    • cztery podstawowe odmiany ziemniaków i osiem niezawodnych sposobów ich przyrządzania;
    • oficjalny mięsny bochen Taty;
    • najlepsze kanapki i drugie śniadania dla Twoich pociech;
    • romantyczna kolacja dla dwojga;
    • ciasta na słodko, słono oraz pyszne ciasteczka.
    Nadszedł czas, byś porządnie nakarmił swoją rodzinę!

    KSIĄŻKA NIE TYLKO DLA OJCÓW!



  • Wegetariańskie przepisy
  • Szybko, łatwo, smakowicie

    • Sałatki i dania z owoców i warzyw
    • Zupy i potrawy z makaronu i ryżu
    • Ciasta i desery

    Ta książka zaspokoi Twój wegetariański apetyt. Jej autor, doświadczony szef kuchni, radzi, jak smacznie i zdrowo obywać się bez mięsa. Okazuje się, że można to robić, dostarczając organizmowi potrzebne składniki i nie spędzając połowy życia w kuchni. Poznaj przepisy kulinarne z menu błyskawicznego i dla koneserów. Odkryj swoje nowe ulubione smaki. Dowiedz się, jak przygotować danie na każdą okazję dla jednej, dwóch i większej liczby osób. W tej książce znajdziesz wszystko, czego chcesz dowiedzieć się o kuchni wegetariańskiej.

    Nauczysz się:

    • przygotowywać sosy sałatkowe i do dań na ciepło -- bogactwo smaków połączone z prostotą składników,
    • wykorzystywać egzotyczne dodatki -- avocado, dziki ryż, kawior, chleb kukurydziany, tiramisu,
    • doceniać skrobiowe złoto -- różne odmiany ziemniaków,
    • przyrządzać soję i soczewicę -- chleb powszedni wegetarianina,
    • stosować triki kuchenne -- jak poszatkować 10 jajek w pół minuty i w 2 sekundy wypestkować ogórek,
    • pamiętać o porach roku w kuchni -- co smakuje w letni dzień, a co zostawić na zimowe popołudnie.

    Jay Weinstein jest dziennikarzem kulinarnym radia NPR, profesjonalnym kucharzem i absolwentem prestiżowego Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego. Pracował w wielu prestiżowych restauracjach w USA, między innymi w bostońskiej Jasper i nowojorskiej Le Bernardin. Ma swoim dorobku autorskim wiele książek i innych publikacji kulinarnych.



  • Włoskie specjały. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
  • Buon appetito! Smak Italii w Twojej kuchni!
    300 oryginalnych przepisów kuchni włoskiej

    Włochy to raj dla zmysłów. To kraj opery karmiącej słuch. To kolebka renesansu słynnego z najznakomitszych dzieł sztuki stanowiących ucztę dla oczu. To ojczyzna czerwonego Ferrari, którego skórzana tapicerka wzbudza tęsknotę za wielkim luksusem. Miejsce, gdzie zapach ziół, cytrusów i bergamotki miesza się z wieloma innymi, zaskakując swą intensywnością. I nawet w tym cudownym zakątku wszechświata wszystkie drogi prowadzą do... kuchni.

    Jeśli włoskie menu kojarzy Ci się głównie z odgrzewaną pizzą, makaronem spaghetti z knajpy na rogu ulicy albo deserem tiramisu, w przypadku którego nie można właściwie orzec, czy jest jogurtem, czy może ciastkiem, czas najwyższy powiedzieć: "BASTA!". Zacznij ucztować jak rzymscy bogowie i poznaj zadziwiające przepisy wykorzystujące tak smakowite produkty, jak oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, frutti di mare, pomidory w stu odmianach oraz słynne białe trufle.

    Wyobraź sobie prawdziwe niebo w gębie. Niebo znad Toskanii, Lombardii, Sycylii i Kalabrii. Przygotuj wszystkie kubki smakowe na eksplozję oryginalnych i doskonałych smaków:

    • apetycznych zup sporządzanych ze starannie dobranych warzyw i ziół;
    • delikatnych mięs aromatyzowanych najlepszymi przyprawami;
    • gęstych sosów podawanych do makaronów i ravioli;
    • świeżych sałatek i wyśmienitych owoców morza;
    • pysznych deserów zakrapianych wyrafinowanymi alkoholami.

    Dawn Altomari jest absolwentką Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego i szefem kuchni. Pracuje w przemyśle spożywczym już od ponad dziesięciu lat. Uwielbia kuchnię śródziemnomorską.



  • Zdrowe posiłki w kilka minut
  • Spraw podniebieniu rozkosz... nie tracąc czasu na grę wstępną

    • Proste przepisy: lekkie śniadania, pożywne obiady, zdrowe kolacje
    • Smakowite i wykwintne dodatki: przyprawy, sałatki, desery, zakąski
    • Zdrowa dieta: każdy przepis wyposażony w kalkulator węglowodanów, białek i tłuszczów

    Opcja A: obiad w barze mlecznym za 10 złotych.
    Opcja B: obiad domowy za 20 złotych plus zakupy, przyrządzanie i zmywanie.

    Oto, jak większość z nas -- ludzi pracy -- myśli o gotowaniu w domu. Jeśli do tej pory nikt nie uświadomił Ci, że istnieje opcja C, najwyższy czas to zmienić. Opcja C jest następująca: robisz listę zakupów i kupujesz tylko to, czego naprawdę potrzebujesz. Prowadzisz kuchnię tak, jak radzi autorka tej książki, więc przygotowanie posiłku nie zabiera Ci dużo czasu. Wiesz, co jesz: kontrolujesz liczbę kalorii i zbędnych substancji. Gotujesz tak, żeby jak najmniej zmywać. Delektujesz się smakiem i bijesz kulinarne rekordy sprawności. I po cichu śmiejesz się ze znajomych, którzy ograniczają się do tradycyjnej bułki z masłem, bo nie wiedzą, jak łatwo i szybko można przygotować prawdziwie królewskie danie.

    Z tej książki dowiesz się:

    • jak przyrządzić obiad rodzinny, nie spędzając połowy dnia w kuchni;
    • co ugotować dla jednej osoby;
    • które smakowite zakąski możesz jeść bez obaw;
    • co ma Ci do zaoferowania świat szybkich sałatek;
    • w jakie zupy warto zainwestować czas;
    • jak przyrządzać zdrowe burgery i kanapki.



Księgarnia Ebookpoint

Księgarnia Onepress

Księgarnia Sensus

Księgarnia Septem